A koronavírus-világjárvány elleni védekezésben központi szerepet kapó munkakultúra-változás idén jelentős kihatással lesz az elektronikai gyártók, illetve legfőképpen azok beszállítóinak forgalmára – szakértők szerint 2020-ban nagyot mehetnek majd a chipgyártók, feltéve ha győzik az iramot.

Miközben egyes iparágak látványosan szenvednek, illetve hónapokig tetszhalott állapotba kerülnek, addig az IT-eszközöket gyártó cégek, illetve természetszerűleg ezek beszállítói, valamint gyakorlatilag az ellátási lánc teljes egésze sokat profitálhat a koronavírus-világjárvány következtében kényszerűségből vagy önkéntesen vállalt munkakultúra-változásból.

KELL A CHIP

Ahogy egyre többen dolgoznak otthonról, úgy az ezeknek az alkalmazottaknak a munkavégzéshez szükséges eszközökkel ellátását a munkáltatóknak meg kell oldaniuk, miközben a távmunkával egyre népszerűbbé váló online felhőszolgáltatások működését az adatközpontok bővítésével igyekeznek bővíteni az üzemeltetők.

A szálak a fentiek következtében elsősorban a chipgyártóknál érnek össze, melyek szakértők egybehangzó véleménye szerint a mostani helyzet egyik legnagyobb haszonélvezői lehetnek. A világ legnagyobb memóriagyártójának számító Samsung például hétfőn bejelentette, hogy a félvezetőgyártó üzletág exportvolumene mintegy 20%-kal nőtt az elmúlt időszakban. A dél-koreai kereskedelmi minisztérium a Reuters megkeresésére közölte, a szerverekbe szánt chipek eladását jelentős mértékben katalizálta a felhőszolgáltatások használata iránt megnövekedett igény, miközben a több millió távmunkás megjelenése elsősorban az amerikai és kínai piacokon jelentős mértékben fellendítette, illetve fellendítheti a szerveleadásokat.

Elemzők szerint a memóriachipek legnagyobb felvevőpiaca most elsősorban Kína, ahol a legnagyobb felhőszolgáltatók (Alibaba Holdings, Tencent Holdings, Baidu Inc) a kormányzati törekvéseket támogatva jelentős számú új előfizetőnek nyitották meg platformjukat, illetve bővítették kapacitásukat, hogy a távmunka folytonosságát biztosítani tudják.

ÁREMELKEDÉS, HIÁNY

A DRAMeXchange máris az árak kis mértékű, mintegy 6%-os emelkedését jelzik a február 20-át követő időszakban, elsősorban a kínai piaci felvásárlások hatására, míg az UBS múlt heti előrejelzése szerint a DRAM-árak a második negyedévben akár 10%-kal is emelkedhetnek az előző negyedévhez képest. A szerverekbe szánt chipek, processzorok ára ennél is nagyobb, 20%-ot meghaladó mértékben emelkedhet. Az UBS szerint a DRAM-gyártók a koronavírus elvonulását követően, valamikor a jövő év harmadik negyedévében érhetik utol magukat, addig folyamatos hiány lehet a piacon DRAM-chipekből.

Az elektronikai gyártók ezzel párhuzamosan folyamatos komponensellátási nehézségekről számolnak be, többségük átlagosan három hét csúszással tud szállítani a disztribúciós hálózat számára. Az IPC International kérdőíve alapján a megkérdezett gyártócégek háromnegyede arra számít, hogy az üzletmenet legkorábban októberben térhet vissza a megszokott kerékvágásba.

Forrás: https://www.hwsw.hu/hirek/61566/memoria-cpu-chip-adatkozpont-covid19.html